Program Bazında Zorunlu Dersler

Kredi: 3

Bu dersin amacı antijenin tanınması, sunumu ve MHC’nin rolü, immün reseptörler ve sinyal ileti yolakları, lenfositlerin gelişimi, adaptif immün sistem prensipleri, effektör immün yanıtların mekanizmalar, yeni tanımlanan hücreler ve sinyal ileti yolakları ile immünolojideki yeni gelişmeler konularını tanıtılmasını hedefler. 

Kredi: 3

Antijenin tanınması, sunumu ve MHC’nin rolü, immün reseptörler ve sinyal ileti yolakları, lenfositlerin gelişimi, adaptif immün sistem prensipleri, effektör immün yanıtların mekanizmalar, yeni tanımlanan hücreler ve sinyal ileti yolakları ile immünolojideki yeni gelişmeler.

Kredi: 3

Bu dersin amacı sağlık ve hastalık immünolojisinde bağışıklık sisteminin prensiplerini ayrıntılı olarak öğretmek ve immünolojik mekanizmaları detaylı olarak açıklamaktır. Enfeksiyon immünolojisi, allerji, aşırı duyarlılık yanıtları, immün yetmezlikler, transplantasyon immünolojisi, otoimmünite mekanizmaları ve tümör immünolojisi gibi özelleşmiş konular anlatılacaktır. 

Kredi: 0

Bu ders kredisiz olup, disiplinlerarası tüm programlardan öğrencilerin katılımını sağlayarak öğrenciler arasındaki bilimsel etkileşimi artırmayı ve öğrencilerin sunum becerilerini geliştirmeyi hedefler. Yapılan çalışma ve araştırmaların, danışman öğretim üyesinin rehberliğiyle belirlenen teknikler çerçevesinde topluluk önünde sunumu ve soru cevap kısmından oluşan seminer dersi programkoordinatörleri tarafından dönemsel olarak S/U şeklinde notlandırılır. Dersin, YÖK kuralları çerçevesinde, en az bir kere alınarak başarıyla tamamlanması gerekir. Program spesifik kurallar program koordiantörleri tarafından belirlenerek öğrencilerle paylaşılır.

Kredi: 0

Bu ders kredisiz olup, danışman öğretim üyesinin, öğrencinin tez çalışmalarını değerlendirdiği bir derstir. Danışman öğretim üyesinin rehberliğiyle belirlenen tez konusu üzerinde yapılacak olan çalışma ve araştırmaların tümünü kapsar ve danışman öğretim üyesi tarafından dönemsel olarak S/U şeklinde notlandırılır.

Kredi: 0

Bu ders kredisiz olup,  danışman öğretim üyesinin, öğrencinin çalışmalarını değerlendirdiği bir derstir. Danışman öğretim üyesinin rehberliğiyle belirlenen proje konusu üzerinde yapılacak olan çalışma ve araştırmaların tümünü kapsar ve danışman öğretim üyesi tarafından S/U şeklinde notlandırılır. Sadece proje yazımına geçilen son dönemde alınması yeterlidir.

Genel Zorunlu Dersler

Kredi: 3

Biyomedikal araştırmalarda etik ilkeler, deney hayvanları ile yapılan çalışmalarda etik, insan ve hasta hakları, klinik araştırmalarda etik, yayın etiği konularında uluslararası ve ulusal örnekler ve ilkeler sunulacaktır.

Kredi: 3

Biyoistatistiksel kavramlar ve akıl yürütmedeki önemli konulara giriş. Verilerdeki merkezi eğilim ve değişkenliği tanımlayan araçlar; örnek verilerle popülasyon araçları ve oranlarına ilişkin çıkarım yapmak için yöntemler; istatistiksel hipotez testleri ve grup karşılaştırmaları. Doğrusal regresyon, ANOVA, lojistik regresyon, hayatta kalma analizi, parametrik olmayan yöntemler, ROC analizi gibi, biyolojik problemlerin araştırılmasında kullanılan istatistiksel metotlar. Öğrencilerin kendi alanlarındaki sonucları oluşturma ve yorumlamaları için gerekli istatistiksel becerileri kazanması için bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilecek istatistiksel analiz ve yazılım pratikleri.

Kredi: 0

Yükseköğretim derslerinde etkili öğretme ortamı tasarlamanın temelleri, öğrenme prensipleri, İngilizce ders anlatımı, öğrenme teknolojilerini öğretim uygulamalarına entegre etme, not verme, öğrenciler ve öğretim üyeleri ile iletişim, süper çeşitlilik ve cinsiyete duyarlı pedagoji.

Credit: 0

Yazın yeteneklerini olduğu kadar önemli okuma ve düşünme yeteneklerini de geliştirecek olan yazın dersidir. Ders hedeflerine okuma, yazma ve sınıf içinde ve dışında olmak üzere tartışmalarla ulaşılacaktır. Öğrenci performansı Yeterli/Yetersiz olarak değerlendirilecektir.

Program Bazında Seçmeli Dersler

Kredi:3

Bu ders öğrencilere hastalıkların gelişimi ve tedavisinde immünolojik mekanizmaların rolü hakkında bilgi ve anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır. Ders, klinisyen-bilim insanları tarafından anlatılacak  ve bu bilim insanlarının araştırma alanları olan hastalıklar konu olarak ele alınacaktır. Konular interaktif olarak yeni literatür ile ele alınacaktır. 

Kredi: 3

Bu ders, infeksiyonların patogenezinde rol oynayan immünolojik mekanizmalar ve patojene bağlı virulans faktörlerinin anlatılmasını, infeksiyonların moleküler epidemiyolojisi ve antimikrobiyal tedavilere direnç mekanizmalarının öğretilmesini hedeflemektedir. Ders öğrenci ağırlıklı olarak odaklı eğitim modeli ile interaktif işlenecek ve gündemde olan makalelerin tartışmaları ile desteklenecektir.

Kredi: 3

Temel ve özgün alerjik immün mekanizmalar kapsamında çevresel ve genetik etkenler, epitel bariyer fonksiyonu, doğal ve adaptif immün hücreler, tolerans mekanizmaları, astım ve alerjik rinitteki solunum yolu inflamasyonu, IgE/non-IgE aracılı besin ve ilaç alerjileri ve egzama ile ürtikerdeki deri inflamasyonu incelenecektir.

Kredi: 3

Bu ders, sinir sisteminin kendine has immünolojik altyapısını anatomik ve hücresel düzeyde incelenmesi ve santral ve periferik sinir sisteminde immün reaksiyonların gelişmesinin prensiplerinin ve farklılıklarının tartışılması ile başlayacaktır. İmmün reaksiyonun temel özelliklerinin ele alınmasının ardından, otoimmün nörolojik hastalıklar ve immün sistem ilişkili nörolojik hastalıkların patogenezi, klinik özellikleri, biyobelirteç çalışmaları ve tanı ve tedavideki gelişmeler irdelenecektir. Ayrıca, nöroinflamasyon-nörodejenerasyon ilişkisine ait güncel çalışmalar yöntemleri, bulguları ve tedaviye yansımaları bakımından işlenecektir.

Kredi: 3

Transplant immunoloji programının amacı multidipliner yaklaşımla allojenik solid organ, doku ve hücre transplantasyonu sırasında ve sonrasında alıcıda gelişen tolerans veya rejeksiyonda adaptif ve innate immun yanıt ve ilişkili  temel mekanizmaların detaylı öğretilmesidir. Greftin kaderini belirleyen tolerans gelişimi veya reddi ayrıntılı olarak klinik ve  immunopatolojisiyle irdelenecektir. İmmunsupresif tedavi yanısıra desensitizasyon ve tolerans induksiyonu ve posttransplant immune aracılı komplikasyonların mekanizmaları da incelenecektir. Bu mekanizmaların anlaşılması yeni tanısal belirteçlerin geliştirilmesine, graftin daha iyi monitorizasyonuna böylelikle gerek graft gerekse hasta prognozunun daha iyi duruma gelmesini sağlayacaktır.Ayrıca alıcı ve vericinin uygunluğunda ve graft monitorizasyonunda kullanılan immunolojik yöntemler multidisipliner olarak anlatılarak öğrencilerin bu konuda bilgi sahibi olması sağlanacaktır. Bu kursun sonunda öğrenciler farklı transplantasyon tipleri, greftin kabulu veya reddindeki temel immunolojik mekanizmalar, greftin immunolojik monitorizasyonu, transplantasyon sonrası komplikasyonlar, immunsupresyonun temellerini öğrenmiş olacaktır. Bu bağlamda öğrencilerden istedikleri bir konuyu seçerek sunmaları ve yeni yöntemler ışığında tartışmaları istenerek ders programı tamamlanacaktır.

Kredi: 3

Bu dersin amacı, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanserdeki ve antitümör bağışıklığındaki rollerini tartışmaktır. Derste işlenecek konular kanser immünolojisine giriş ile başlar ve tümör mikroçevresinin oluşumu ve progresyonu ve Natural Killer Cells, Natural Killer T hücreleri, Dendritik hücreler, Granülositler, B-lenfositleri ve T-lenfositleri gibi bağışıklık sistemi hücrelerinin etkileri ile tümöre bağlı T hücresi disfonksiyonunu içermektedir. Sitokinler, Kemokinler ve Kemokin reseptörleri ve Major Histocompatibility moleküllerinin kanserin ilerlemesi ve tümör bağışıklığındaki etkileri ile kanser immüno-düzenleme (cancer immunoediting) kavramı da dersin ikinci bölümünde tartışılacaktır. 

Kredi: 3

İmmün sistemin kritik işlevi kendinden olanı olmayandan ayrıt etmektir. Bu derste tolerans mekanizmaları, tolerans gelişiminde rol oynanayan hücreler, toleransın kırılma mekanizmaları, immünolojik olarak özellikli bölgeler ile otoimmünitenin gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rolü, otoimmün hastalıklar ve patogenezinde rol oynayan mekanizmalar, bunların hayvan modelleri, otoinflamatuvar hastalıklar ve aşırı duyarlılık yanıtları anlatılacaktır. Konular yeni literatürler ile interaktif olarak işenecektir. 

Kredi: 3

Metabolik yolaklara ve immün sisteme giriş. İmmünometabolizma. Glukoz metabolizması ve immünite. Yağ dokusu ve immün sistem. Yağ asidi oksidasyonu, sentezi ve immun sistem. Mitokondriyal metabolizma ve oksidatif stres. Pentoz fosfat yolu ve immün sistem. Trikarboksilik asit döngüsü ve immün sistem. Amino asit metabolizması ve immün sistem. Diabetes Mellitus ve immün sistem. Metabolik Sendrom, obezite ve immün sistem. İmmünometabolizma ve otoimmünite. Beyindeki immünometabolizma. İmmünometabolizmada cinsiyet farklılıkları. İmmünometabolizma ve immünoterapi.

Kredi: 3

İmmünolojik teknikler hakkında teorik ve pratik bilgiler. Akış sitometrisinin ilkeleri, teknikleri ve uygulaması. Parlak ve soluk CD immünoloji belirteçleri için panel tasarımı ve doğru renklerin seçimi. Sitokin boyama ve T hücre proliferasyon deneylerinin yürütülmesi. HLA antikorları (donöre özgü) ve bunların organ transplantasyonundaki önemi. Organ nakli için ayrılmış laboratuvarda doku tiplemesi. İmmünofloresan teknikleri hakkında teorik ve pratik bilgileri. ELISA ve Elispot’un uygulamaları.

Credit: 3

Bu ders öğrencinin tez çalışmasına yönelik olarak danışmanı tarafından verilen özel bir derstir. Lisans derecesi ile kayıt yaptıran doktora öğrencileri 2 Bağımsız Çalışma ders kredisini, Yüksek Lisans derecesi ile kayıt yaptıran doktora öğrencileri ve MS öğrencileri ise eğitim süresi boyunca 1 Bağımsız Çalışma ders kredisini sayabilirler. Önemli olan, aldığınız Bağımsız Çalışma ders adlarının ve içeriklerinin kredi sayılabilmesi için farklı olması gerektiğidir.başlık ve konu içeriğine sahip

Genel Seçmeli Dersler