Program Bazında Zorunlu Dersler

Kredi: 3

Bir hücre kültürü laboratuvarının işleyişi, özellikleri, laboratuvarda dikkat edilmesi gerekenler, karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümleri. Ders pratik uygulamaları içermektedir.

Kredi: 3

Bu ders, hücre ve moleküler tıbbın temel prensiplerine derinlemesine girmekte ve biyolojik fonksiyonun moleküllerden hücrelere ve çok hücreli organizmalara, insanlar da dahil olmak üzere çeşitli organizasyonel seviyelerde incelenmesini sağlamaktadır. Ana konular arasında protein işlevi ve analizi, nükleik asitler, moleküler biyolojinin merkezi dogması, gen ekspresyonunu yöneten mekanizmalar, rekombinant DNA teknikleri, genom düzenleme prensipleri, hücresel organizasyon, intrasellüler bölmelerin işlevleri ve hücre sinyal yolakları yer alır. Ayrıca, ders hücresel ve moleküler çalışmalar için kritik deneysel tekniklerin genel bir bakışını sunmaktadır.

Kredi: 0

Bu ders kredisiz olup, disiplinlerarası tüm programlardan öğrencilerin katılımını sağlayarak öğrenciler arasındaki bilimsel etkileşimi artırmayı ve öğrencilerin sunum becerilerini geliştirmeyi hedefler. Yapılan çalışma ve araştırmaların, danışman öğretim üyesinin rehberliğiyle belirlenen teknikler çerçevesinde topluluk önünde sunumu ve soru cevap kısmından oluşan seminer dersi programkoordinatörleri tarafından dönemsel olarak S/U şeklinde notlandırılır. Dersin, YÖK kuralları çerçevesinde, en az bir kere alınarak başarıyla tamamlanması gerekir. Program spesifik kurallar program koordiantörleri tarafından belirlenerek öğrencilerle paylaşılır.

Kredi: 0

Bu ders kredisiz olup, danışman öğretim üyesinin, öğrencinin tez çalışmalarını değerlendirdiği bir derstir. Danışman öğretim üyesinin rehberliğiyle belirlenen tez konusu üzerinde yapılacak olan çalışma ve araştırmaların tümünü kapsar ve danışman öğretim üyesi tarafından dönemsel olarak S/U şeklinde notlandırılır.

Genel Zorunlu Dersler

Kredi: 3

Biyomedikal araştırmalarda etik ilkeler, deney hayvanları ile yapılan çalışmalarda etik, insan ve hasta hakları, klinik araştırmalarda etik, yayın etiği konularında uluslararası ve ulusal örnekler ve ilkeler sunulacaktır.

Kredi: 3

Biyoistatistiksel kavramlar ve akıl yürütmedeki önemli konulara giriş. Verilerdeki merkezi eğilim ve değişkenliği tanımlayan araçlar; örnek verilerle popülasyon araçları ve oranlarına ilişkin çıkarım yapmak için yöntemler; istatistiksel hipotez testleri ve grup karşılaştırmaları. Doğrusal regresyon, ANOVA, lojistik regresyon, hayatta kalma analizi, parametrik olmayan yöntemler, ROC analizi gibi, biyolojik problemlerin araştırılmasında kullanılan istatistiksel metotlar. Öğrencilerin kendi alanlarındaki sonucları oluşturma ve yorumlamaları için gerekli istatistiksel becerileri kazanması için bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilecek istatistiksel analiz ve yazılım pratikleri.

Kredi: 0

Yükseköğretim derslerinde etkili öğretme ortamı tasarlamanın temelleri, öğrenme prensipleri, İngilizce ders anlatımı, öğrenme teknolojilerini öğretim uygulamalarına entegre etme, not verme, öğrenciler ve öğretim üyeleri ile iletişim, süper çeşitlilik ve cinsiyete duyarlı pedagoji.

Credit: 0

Yazın yeteneklerini olduğu kadar önemli okuma ve düşünme yeteneklerini de geliştirecek olan yazın dersidir. Ders hedeflerine okuma, yazma ve sınıf içinde ve dışında olmak üzere tartışmalarla ulaşılacaktır. Öğrenci performansı Yeterli/Yetersiz olarak değerlendirilecektir.

Program Bazında Seçmeli Dersler

Kredi: 3

Bu ders, hücre ve moleküler tıbbın temel prensiplerine derinlemesine girmekte ve biyolojik fonksiyonun moleküllerden hücrelere ve çok hücreli organizmalara, insanlar da dahil olmak üzere çeşitli organizasyonel seviyelerde incelenmesini sağlamaktadır. Ana konular arasında protein işlevi ve analizi, nükleik asitler, moleküler biyolojinin merkezi dogması, gen ekspresyonunu yöneten mekanizmalar, rekombinant DNA teknikleri, genom düzenleme prensipleri, hücresel organizasyon, intrasellüler bölmelerin işlevleri ve hücre sinyal yolakları yer alır. Ayrıca, ders hücresel ve moleküler çalışmalar için kritik deneysel tekniklerin genel bir bakışını sunmaktadır

Kredi: 3

Gen düzenlemenin temel amacı, insan genomundaki hastalığa neden olan mutasyonlar. Viral terapiden CRISPR/Cas9’a kadar olan bilimsel gelişmeler. Gen düzenlemesinin yıllar içindeki gelişimi. CRISPRsistemlerinin ortaya çıkışındaki bilimsel süreçler. Bilimsel makalelerin okunması ve tartışılması.

Kredi: 3

Mikro ve nano boyuttaki biyolojik sistemler ve bunların yenilenebilir tıp, hastalık modellemesi, teşhis ve tedavi alanlarındaki uygulamaları.  Mikro ve nano yapıtaşları ve özellikleri, bunların montaj prosesleri ve bu yapıtaşlarından biyolojik problemlere çözüm üretecek daha büyük ölçekte sistemler geliştirilme süreçleri. Biyolojik ve kimyasal yapı ve bunların biyolojik olguları algılama veya teşhisinde, hücresel fonksiyonların manipülasyonunda, doku mühendisliğinde, patolojik süreçlerin modellenmesinde, terapötik moleküllerin taşınması ve hedeflendirilmesinde kullanımı. Biyomimetik yaklaşımla tasarlanan mikrofizyolojik sistemleri, çip üstü doku ve organ modelleri. Bu sistemlerin teknolojik etkileri ve translasyonel araştırmalardaki kullanımları.

Kredi: 3

Dizayn düşünce metodunun gerçek sağlık problemlerinin iş fikirlerine dönüştürülmesinde ve sağlık sektörünün dönüşümünde uygulanmasındaki etkileri. Tıp, teknoloji ve girişimcilik uzmanlarının katkıları ile  sağlık IT’sinden fikri mülkiyet hakları ve tıbbi cihaz regülasyonlarına uzanan geniş bir yelpazede konuların  tartışılması. Öğrencilerden oluşturulacak küçük takımlar halinde hastane tarafında çözüm bekleyen problemlerin pratik çözümlere uyarlanması.

Kredi: 3

Hücre yapısı ve fonksiyonu, hücre sinyal yolakları, veziküler trafik, hücre bölünme döngüsü, ve hücre dışı matris. Hücre sinyaline giriş, G-proteini ile birleştirilmiş reseptörler, TGF-beta ailesi üyeleri sitokin reseptörleri, reseptör tirozin kinazları, proteoliz içeren yollar, gen kontrolleri ve sinyal entegrasyonu, hücre döngüsü ve ayrışması, membran trafiği, hücre iskeleti, kanser.

Kredi: 3

Moleküler biyolojinin uygulamalı yönleri. Bilimsel bir disiplin olarak moleküler biyoteknolojinin ne olduğu, rekombinant DNA teknolojileri araçlarının hangilerinin uygulandığı ve endüstriyel mikrobiyoloji konuları. Moleküler biyoteknolojinin gelişimi, DNA, RNA ve protein sentezi, rekombinant DNA teknolojisi, DNA’nın kimyasal sentezi, çoğalması ve dizilimi, biyoinformatik, genomik ve proteomik, ökaryotik hücrelerde heterolog protein üretimi, yönlendirilmiş mutajenez ve protein mühendisliği, protein terapötikleri, terapötik ajanlar olarak nükleik asitler, aşılar, ticari ürünlerin rekombinant mikroorganizmalar ile sentezi, transgenik hayvanlar, moleküler biyoteknoloji ve toplum.

Kredi: 3

Hücrelerin dış ortamdaki fiziksel kuvvetlere tepki mekanizmaları ve gelişim, doku yenilenmesi ve patolojik süreçleri düzenleyen ilgili sinyalleşme mekanizmaları, hücre-matriks etkileşimleri ve dokuların yeniden biçimlenmesi gibi fiziksel uyaranların aracılık ettiği hücresel süreçler. Hücre iskeleti ve mekaniği, ECM ve hücre-matris etkileşimleri, dış fiziksel uyaranlara hücresel yanıtlar, mekanotransdüksiyon, gelişim mekanobiyolojisi, rejenerasyon ve doku yapılanmasında mekanobiyoloji, hastalık mekanobiyolojisi, hücre mekaniğinin analizi, hücre mekaniğinin manipülasyonu, mekanobiyolojinin uygulamaları

Kredi: 3

Nadir görülen genetik hastalıklar, klinikten in vitro yaklaşımlara kadar yaygın hastalıkları anlamaya nasıl yardımcı olur. Genetikten potansiyel nedensel gene: Potansiyel olarak hastalığa neden olan genleri tanımlamaya izin veren temel adımların açıklaması. Nadir mutasyonlar nasıl tespit edilir:

Kredi: 3

Amaç, nadir görülen bozuklukları potansiyel olarak hastalığa neden olan bir gene bağlayan fonksiyonel çalışmaların kavranması. Belirli örnekler aracılığıyla, gerekli olan ve daha yaygın patolojilere katkıda bulunabilecek biyolojik yolların nasıl ortaya çıkarılabileceği. Zebra balığı, fareler, Xenopus, sinekler, solucanlar gibi çeşitli hayvan modellerinin insan nadir genetik hastalıklarını modellemek ve yeni tedavi seçenekleri geliştirmek için nasıl kullanılacağı.

Kredi: 3

Mitokondriyal hastalık metabolizmasındaki biyokimyasal değişiklikler, belirli enzim aktivitelerinin değişimi, mekikler, biyokimyasal mitokondriyal belirteçler. Mitokondri, mitokondrinin metabolizmadaki rolü, enerji metabolizmasında mitokondrinin rolü, mitokondri ve yaşlanma, mitokondri ve oksidatif stres, mitokondri ve hücre ölümü, mitokondri üzerinde deneysel yöntemler hakkında yönergeler, mitokondriyal hastalıklar, makale ve İnceleme sunumu.

Kredi: 3

Otofajinin moleküler mekanizmalarının sağlık ve hastalık sırasında incelenmesi. Otofajinin temel mekanizmasının ve hastalıkların ortaya çıkması, ilerlemesi ve ilaç direncindeki katkısının kavranması. Otofajiye giriş, Moleküler mekanizmalar-I: ULK1/2, ATG13, ATG9 kompleksleri, Moleküler mekanizmalar-II: Beclin 1 kompleksleri, Moleküler mekanizmalar-III: Omegazom kompleksleri, Moleküler mekanizmalar-IV: ATG8/LC3 konjugasyon sistemleri, Moleküler mekanizmalar-V: Seçici otofaji ve almaçları, Moleküler mekanizmalar-VI: Otolizozomlar, Moleküler mekanizmalar-VII: mTOR ve AMPK yolakları, Otofaji ve kanser, Otofaji ve nörodejenerasyon, Otofaji ve nadir kalıtsal hastalıklar, Otofaji ve enfeksiyon, Otofaji ve bağışıklık.

Kredi: 3

Amaç: Kanser metabolizmasındaki biyokimyasal değişiklikleri, bazı enzim aktivitelerinin değişimini, hormonları ve büyüme faktörlerini, biyokimyasal tümör belirteçlerini öğretmek.  Kanser hücresine biyokimyasal bir yaklaşım, kanserde karbonhidrat metabolizması, kanser hücresinde ve sağlıklı hücrede glikoliz farklılıkları, kanser hücrelerinde ve sağlıklı hücrelerde pentoz fosfat yolu, kanser hücrelerinde ve sağlıklı hücrelerde trikarboksilik asit döngüsü, kanser hücrelerinde yağ asidi metabolizması ve sağlıklı hücreler, hücre sinyalizasyonu ile ilişkili yağ asidi metabolizmasının kanser hücreleri üzerindeki etkisi, hücre sinyallemesinin biyokimyası, hücre sinyal yolları, kanser metastazına biyokimyasal bir yaklaşım.

Kredi: 3

Amaç: kanser metastazı ve nüksü ile ilgili temel mekanizmaların öğrenilmesi. Kanser biyolojisi ve metastaza giriş, kanser kök hücreleri, epitelyal mezenkimal geçiş (EMT), kanser hücrelerinde göçmenin mekanizmaları, kanser hücresi sağ kalım ve ölüm mekanizmaları, doku invazyonu mekanizmaları, dolaşımda intravazasyon ve hayatta kalma mekanizmaları, lenfatikler yoluyla metastaz, lenf düğümleri yoluyla metastaz, otofaji ve kanser, doku tropizmi ve metastaz, kanser rekürensi/nüks.

Kredi: 3

Amaç: ilaçların ve genlerin hedeflenmesi ve dağıtılması için nanoteknoloji temelli yaklaşımların mekanizmasını açıklamak. Nanotıbbın önemli yönlerine genel bakış, nanoteknoloji ve polimerler kullanılarak yeni ve etkili ilaç dağıtım sistemlerinin nasıl tasarlanacağı ve geliştirileceği. İlaçlar ve genler de dahil olmak üzere moleküllerin hedeflenmesi ve iletilmesinin ana bileşenleri, nanotıp ve polimerlerin temelleri ile ilgili sorunları, nanotıptaki en son teknolojiler, gelecekteki gelişmeler ve pazarlama zorlukları.

Kredi: 3

Amaç: veritabanı sistemleri kavramlarını anlama ve mevcut biyolojik veri tabanlarının ve veri analiz araçlarının verimli bir şekilde nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olma. Biyolojik veri tabanları, veri tabanı oluşturma ve yönetimi, sık kullanılan analiz araçlarına giriş. Farklı biyolojik veri türleri ve veri formatları, biyolojik veri düzenleme teknikleri, Hastalık merkezli veritabanları, veri işleme ve veri analiz araçları, biyolojik verilerin araştırılması ve analizi için web tabanlı biyoenformatik ortamlarının kapsamlı kullanımı.

Kredi: 3

Fizyolojik ve patolojik durumları taklit eden hücrelerarası matris karakteristiklerinin in vitro parametrelerinin irdelenmesi. 3D Kültür Sistemlerine Giriş. Hastalık ve Sağlık koşullarında 3D kültür sistemlerin uygulamaları. Sentetik ve Natürel Hidrojellerin 3D kültür sistemlerinde uygulamaları. 3D Kültür sistemlerinde deneysel dizayn parametreleri, Organoidler ve doku modelleri. Sferoid model oluşturma. 3D Arayüz Model sistemler: Kan-Beyin Bariyeri, Nöromusküler sistemler. 3D kültür sistemlerde Multiplex yaklaşımlar. 3D kültür sistemlerinde ilaç testleri. Mikroakışkan ve organ-on-chip sistemler.

Kredi: 3

Hücre Ölümü Araştırma Alanında temel kavramları ve uygulamalarını öğrenmek. Hücre ölüm mekanizmalarına giriş. Programlı hücre ölümü ya da intihar. Apoptoz-Kaspazlar. Apoptoz-Ekstrinsik apoptoz ve ölüm receptörleri. Apoptoz-Bcl-2 ailesi üyesi proteinler. Apoptoz-İntrinsik (Mitokondriyal) ve hücre ölümü. Otofajik hücre ölüm. Otozis, Nekroptozis. Atipik hücre ölüm mekanizmaları: Anoikis-mitotik felaket. Atipik hücre ölüm mekanizmaları: Ferroptozis ve Entozis. Atipik hücre ölüm mekanizmaları: Parthanatoz ve Piroptoz.

Kredi: 3

Gen ağlarının tasarımı, gen ifadesindeki varyasyon, genlerin ve gen ağlarının evrimi seklinde sıralanan genel konular. Sistemler/Sentetik/Hesaplamalı Biyoloji alanlarındaki güncel ve klasik makalelerin detaylı kritiği. Yöntemler, veri analiz metotları, deneysel kontroller, sonuçlar ve ana çıkarımlar.

Kredi: 3

Bu ders öğrencinin tez çalışmasına yönelik olarak danışmanı tarafından verilen özel bir derstir. Lisans derecesi ile kayıt yaptıran öğrenciler 2 Bağımsız Çalışma ders kredisini, Yüksek Lisans derecesi ile kayıt yaptıran öğrenciler ve MS öğrencileri ise eğitim süresi boyunca 1 Bağımsız Çalışma ders kredisini sayabilirler. Önemli olan, aldığınız Bağımsız Çalışma ders adlarının ve içeriklerinin kredi sayılabilmesi için farklı olması gerektiğidir.başlık ve konu içeriğine sahip

Genel Seçmeli Dersler