Küresel Sağlık, giderek küreselleşen dünyada, karmaşık bir yapıya sahip olan sağlığın belirleyicilerinden yola çıkarak, farklı disiplinlerden uzmanlık alanlarını ve bakış açılarını bütünleştiren bir alandır. Dünya nüfusunun karşılaştığı sağlık sorunları hakkında araştırma, eğitim ve bilgi için yeni bir platform sağlar.
Küresel Sağlık çalışmaları, büyük oranda, ulusların sınırlarının ötesine geçen sağlık konuları üzerinde yoğunlaşır. Sağlık politikaları, sağlıkta eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, göç, şiddet, küresel iklim krizi, şehirleşme, demografik değişim, pandemiler, yeni ve yeniden ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları, bulaşıcı olmayan hastalıklar vb. konularda pek çok farklı disiplini bir araya getirir ve disiplinler arası bir yaklaşım gerektirir.
Çağımızın sağlık zorluklarının anlaşılması ve en iyi biçimde yönetilmesi için, esnek bir bilgi ve beceri setine gereksinim vardır. Bu beceri setinin içinde araştırma, yönetim, iletişim ve işbirliği, etik ve profesyonellik, kapasite geliştirme, sosyokültürel ve politik farkındalık, küresel sağlık anlamında özellikle önem kazanmaktadır.
Sağlığın biyolojik etkenler dışında, ekolojik, kültürel, kurumsal, tarihsel, evrimsel, sosyal, ekonomik, politik ve teknolojik pek çok belirleyicisi bulunmaktadır. Küresel sağlık sorunlarına yönelik etkili ve sürdürülebilir çözümler oluşturmak için tüm bu faktörleri kavramak ve değerlendirmeye almak gereklidir.
Programı tamamlayan kişiler, epidemiyoloji ve araştırma, küresel düzeyde sağlığı belirleyen nedenleri, etkileri ve ilişkileri analiz etme, stratejik analiz, program yönetimi, politika geliştirme, iletişim ve işbirliği, etik ve profesyonellik, kapasite geliştirme, sosyokültürel ve politik farkındalık konularında yeterlikler edineceklerdir.
Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler, Hukuk, Ekonomi, İdari Bilimler ve Fen Bilimleri başta olmak üzere ilgili alanlarda lisans derecesine sahip olmak.
Kariyerini bu alanlarda hedefleyen kişiler: sağlık politikası analisti ve danışmanı, sağlık hizmetleri yöneticisi, sağlık eğitimcisi, epidemiyolog, araştırmacı ve öğretim üyesi olarak ulusal ve uluslararası birçok farklı kurumda kariyerlerine devam edebilirler.
Türkiye’de ilk kez açılacak olan Küresel Sağlık Yüksek Lisans Programı, giderek küreselleşen dünyada, ulusların sınırlarının ötesine geçen sağlık konuları üzerinde çalışarak, dünya nüfusunun karşılaştığı sağlık sorunları hakkında araştırma, eğitim ve bilgi için yeni bir platform olmayı amaçlamaktır. İçeriği ve hedefleri açısından, bu programa sağlık alanında eğitim görmüş profesyonellerle birlikte birçok farklı disiplinden kişiler başvurabilir. Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülecek olan Küresel Sağlık Yüksek Lisans Programı, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile işbirliği yapılarak ülkemizin küresel düzeyde bilgiye dayalı rekabet gücünün artırılmasına yönelik yüksek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunacaktır. Yetişen bu nitelikli insan gücü, ulusal ve uluslararası alanda hastalıkların önlenmesi, sağlığın geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılmasına doğrudan katkı sunacak araştırmaları yürütme ve çözüme yönelik uygulamalar geliştirme kapasitesine sahip olacaklardır. Küresel Sağlık Yüksek Lisans programımız öğrenen odaklı bir müfredat olarak tasarlanmıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde, konusunda uzman kişiler tarafından yapılacak olan sunumların yanı sıra, öğrencilerin kendi alanlarındaki deneyimlerini ve programda edindikleri bilgileri paylaştıkları katılımcı, etkileşimli, öğrenme yöntemleri kullanılacaktır. Programda ele alınacak olgu örnekleri kurumsal, bölgesel, ulusal veya küresel olmak üzere farklı düzeylerden seçilecek; katılımcıların gereksinimlerine göre çeşitlendirilecektir.